Behandling

Homeopatisk behandling är alltid individuell

Oavsett om det gäller ett akut skede eller om det är långvarig obalans som ska behandlas måste de unika symtomen för varje individ tas hänsyn till.


Att påbörja en homeopatisk behandling innebär att man startar en process. Det handlar inte enbart om att snabbt behandla bort de symtom som är mest påfallande och akuta, utan om att ge immunförsvaret den hjälp det behöver för att kunna bota på djupet.



















Syftet är att stimulerar igång kroppens egen förmåga till läkning. Till vår hjälp har vi tusentals olika homeopatiska läkemedel. Och för att komma fram till vilket av dessa som någon behöver måste man ta hänsyn till hela individen och inte bara de mest framträdande eller akuta symtomen. Det är alltså de sammanlagda symtomen som är avgörande för vilken medicin som ska ordineras. Det innebär att två individer inte nödvändigvis behöver samma medicin för samma sjukdom. En allergi kan visa sig genom torra kliande utslag, en annan genom stora röda fuktiga utslag och håravfall. En  öroninflammation har uppkommit hastigt, öronlappen är röd och man har hög feber. I det andra fallet kanske det kommer illaluktande utsöndringar från örat men ingen feber. Det är dessa symtom som avgör medicinvalet.


Första besöket

När jag träffar ett djur första gången är det mycket jag vill veta. Det blir en ganska lång utredning för att komma fram till vilket av alla homeopatiska medel som ditt djur ska ordineras. Intervjun med husse/matte är viktig och ju mer detaljer som kommer fram desto bättre är det. Ibland kan det vara de små detaljerna som är avgörande för medicinvalet. Om djuret exempelvis har problem med mage/matsmältning, kan det vara viktigt att notera både färg och form på avföringen (hur äckligt det än låter). Det här är exempel på sådant som jag kan komma att fråga om vid första besöket;


  • Sjukdomshistoria (även föräldrar och syskon om det är känt).
  • Tidsordning för uppkomna symtom.
  • Bakgrund (uppväxt, ev. omplacering etc.).
  • Om det är något specifikt som har orsakat djurets tillstånd.
  • Vad djuret blir bättre resp. sämre av. Det kan t.ex. vara kyla,

värme, sol, vind, väta, rörelse, vila, typ av mat, dryck.

  • Personlighet/karaktär.
  • Mat och dryckesvanor.


Första besöket kan ta mellan 1,5 - 2 timmar.


Veterinär

Det kan ibland vara fördel om du varit hos veterinär och fått diagnos innan du kommer till mig. Jag hänvisar alltid till veterinär vid misstanke om allvarlig eller smittspridande sjukdom. Homeopatisk behandling stör ej den veterinärmedicinska behandlingen utan fungerar som ett bra komplement där båda behandlingarna krävs.


Bieffekter av annan behandling

Vid misstanke om bieffekter efter t.ex. vaccinationer eller annan behandling kan homeopati hjälpa kroppen att eliminera sådana symtom. Kan även användas i förebyggande syfte inför vaccination eller annan behandling.

Återbesök

Ett återbesök brukar planeras in ca 4-6 veckor efter det första besöket, lite beroende på vad som behandlas. Återbesöket tar sällan lika lång tid som det första. Det är en fördel om du är extra uppmärksam på ditt djur mellan besöken. Det du kan berätta för mig är avgörande för den fortsatta behandlingen. Återbesök kan ibland tas per telefon om lång resväg eller annat förhindrar personligt besök.


Måste jag komma på återbesök?

Läkning är en process som kan starta med homeopatisk behandling. Och eftersom målet är läkning och hälsa i ett längre perspektiv, är det som sker både i den fysiska kroppen och med den mentala hälsan viktigt att följa upp. För hur man reagerar på läkemedlet ger en hint om fortsatt behandling behövs, eller om man behöver göra några förändringar i den pågående behandlingen. Det är särskilt viktigt i kroniska fall eller fall där sjukdomsförloppet har varat en längre period.  Då kan man behöva följa upp individen under en längre period för att utvärdera det som sker och göra nödvändiga förändringar i behandlingen efter hand.


Behandling på distans

Distansbehandling är möjligt om än inte att föredra, eftersom det personliga mötet tydliggör så mycket mer. Men det händer att det inte finns någon djurhomeopat tillgänglig i vissa områden och då finns möjligheten att ta det via distans. Då får du börja med att fylla i ett frågeformulär samt skicka bilder på djuret. Därefter pratas vi vid per telefon/Skype och dörefter skickar jag en medicin med posten. Återbesök och uppföljningar sker sedan per mail eller telefon/Skype.

















Behandling av större djurgrupper

När man behandlar grupper av djur, t.ex. kor eller får, är det de gemensamma symtomen hos djuren som är viktiga. Man behandlar därefter alla individer med

samma medicin. Det kan hända att medicinen inte biter helt på alla djur i en flock

och då får man behandla dessa individuellt. Det är enkelt och smidigt att behandla stora grupper med djur homeopatiskt. Medicinen löses enkelt upp i djurens vattenkar eller vattenkopp.