Immunförsvaret

Immunförsvaret

den inbyggda läkekraften


Ett väl fungerande immunförsvar är bästa motståndet mot infektioner, oavsett om de orsakas av bakterier, virus, svampar eller parasiter. Immunförsvaret kan vara nedsatt p.g.a. olika yttre och/eller inre faktorer, t.e.x; emotionell stress, fysiska stressfaktorer såsom otillräcklig sömn, överträning, miljö och kemisk exponering, UV och andra typer av strålning, virala eller bakteriella infektioner, vissa läkemedelsbehandlingar, blodtransfusioner och kirurgi . Kosten/fodret har också en stor inverkan på immunförsvaret.


Öka förutsättningarna för en bra grundhälsa, vad kan man göra?

Minimera stress

Hur och när någon upplever stress är väldigt individuelt. Men vi kan t.ex. försöka hålla en lagom balans mellan vila, träning och motion. Vad som är lagom är förstås också beroende på individ, men genom att vara observant lär man sig att se när den egna hunden upplever stress och vad den klarar av och behöver för att återhämta sig. Kontinuerlig stress bryter ner immunförsvaret och orsakar på sikt fysisk sjukdom.

- Mer om stress >>


Undvikande av vissa kemikalier och strålning

Vissa saker är svåra, för att inte säga omöjliga att undvika. Men det finns sådant som vi kan påverka, exempelvis om vi ska använda fästingmedel och om vi väljer attt vaccinera.

Läs mer om

- Fästingar och fästingmedel >>

- Vaccinationer >>


Man kan också undvika att ha djurets liggplats i närheten av mobilladdningsplats eller WiFi.

Bra kost

Av samma anledning som att vi människor inte mår bra av att i längden bara äta industritillverkad mat, så gör inte våra djur det heller. Därför är det också viktigt att erbjuda så bra mat som möjligt. Att erbjuda färsk, icke värmebehandlad mat utan tillsatser är inte så svårt och krångligt som ofta hörs från olika håll. Ju bättre foder vi ger, desto bättre livskraft. Och därmed ökar också motståndskraften mot infektioner och annat.


- Mer om kost och foder >>

För hanhundar kan löptikar vara en stor källa till stress.

Elvis har här  hoppat upp i handfatet och försöker rymma

ut genom badrumsfönstret, för att jaga ifatt en löpande tik.

(vilket inte är stressfritt för en matte heller...)