Hundägarsupport

Problemutredning, rådgivning och privatträning!

I Sverige finns över 850 000 registrerade hundar och över 630 000 hundägare. Men samhället är, trots alla dessa hundar och hundägare, inte anpassat att helt kunna ta hänsyn till hundarnas specifika behov. Det gäller förstås djur generellt, men för hundar som ska samexistera med oss i vår vardag så blir det nog extra tydligt. Det innebär ju att de ibland tvingas förhålla sig till saker och situationer som går emot deras natur, vilket kan leda till känslor och reaktioner som förstås påverkar hunden negativt, men också dem som står hunden nära..


Så förutom att det förstås kan bli en utmaning för hunden så gäller ju det även den husse/matte som lever tillsammans med en hund som t.ex. är livrädd för höga oväntade ljud, när man bor granne med en byggarbetsplats, en hund som vaktar och skäller så fort hissdörren slår igen eller någon går i trappen utanför lägenheten, en hund som ylar nätterna igenom eller rymmer när någon av granntikarna löper, en hund som skäller och gör utfall vid alla hundmöten, en hund som i ren iver och glädje välter grannbarnen när de kommer cyklande på grusvägen, en hund som på egen hand drar på älgjakt i skogen i fyra timmar, en hund som jagar bilar, cyklar, mopeder och kanske till och med nafsar efter bildäck och fötter, en hund som inte kan vara ensam utan ylar, river ner saker och tuggar sönder möbler, en hund som glatt tuggar i sig allt från nedtrampade tuggummin till kattbajs, eller ännu värre - rullar sig i det. Många känner säkert  igen någon av dessa situationer och vet inte hur man ska komma vidare. Men eftersom vi valt att ha hundar i våra liv så vilar ju det stora ansvaret på oss att också få det att funka för hundens bästa.

Välkommen att höra av dig med det som just du upplever  problematiskt i samvaron med din hund. Vilka emotioner och nedärvda beteenden som ligger bakom hundens agerande är viktigt att reda ut som ett första steg. Låt säga att en hund uppvisar ett aggressivt beteende, då kan det t.ex. ligga en känsla av osäkerhet, rädsla, frustration eller ilska bakom. Men vad är det då i sin tur som orsakar det och vad kan vi göra åt det?  Många gånger kan det räcka med att just förstår orsak och samband för att man ska se saken i ett annat ljus och kanske man inte längre då upplever det som ett stort problem. Andra gånger krävs det lite mer och man behöver utrusta sig med en stor dos empati, tålamod och engagemang för att komma vidare.Ofta spelar våra egna känslor och tidigare erfarenheter också en stor roll i sammanhanget. Låt säga att man har en hund som vrålande kastar sig ut i kopplet mot grannens söta mops vid varje möte. Det kan ju minst sagt  kännas pinsamt och kanske man helt enkelt skäms över hundens uppförande eller börjar fundera på hur man uppfattas som hundägare. Och för varje gång det händer så byggs det upp en större och större rädsla för att det ska hända igen och så är den onda cirkeln igång.Till slut kan det få ohållbara konsekvenser  i vardagen. Någon kanske till slut  väljer att klättra in genom fönstret på baksidan av huset för att undvika att stöta på grannen och hans mops. Någon annan kanske upplever en så stark frustration över situationen att man tar tag i hunden för att få den att sluta, vilket med största sannolikhet i stället förtärker just den känslan och det beteende man vill förhindra. Just i stundens hetta han det vara svårt att vara neutral och pedagogisk och därför kan det underlätta att ha en färdig handlingsplan med förebyggande och alternativa åtgärder till hands.


Ibland är det väldigt små förändringar som ska till för att göra stor skillnad både för hunden och människan. Ibland tar det lång tid och kanske förändringar som får stora konsekvenser för alla inblandade är nödvändigt. I vissa fall kan det t.ex. ligga så starka emotioner bakom ett beteende att det kan vara svårt att nå fram med vanliga förändringar. Då  kan homeopatisk behandling komma ifråga som ett komplement, för att på ett milt och effektivt sätt hjälpa till att lösa upp t.ex. panikångest, separationsångest eller annat som gör att hunden (eller människan för den delen) blir blockerad. Symtom orsakade av chockerande händelser och trauman kan med fördel behandlas med homeopati eftersom det verkar på djupet av individen. Homeopati i kombination med en väl genomtänkt handlingsplan kring det problem man vill lösa är ofta väldigt effektivt.

Att ett förändrat beteende orsakas av smärta och/eller sjukdom är vädligt vanligt och om det finns sådan misstanke måste det ibland utredas vidare av t.ex. veterinär.

Vänskap framför foglighet och lydnad

Nina & Rasmus

Med rätt träning kan människan bli hundens bästa vän!

Den här lilla människan var särskilt lättränad, tyckte Elvis efter

ett pass där han lärde Embla att, om han ställde sig framför henne och stirrade på henne, så skulle hon kasta ut en näve med små korvbitar.

Hon lärde sig fort och ett helt paket korv gick åt.

Men frågar man Embla så var det såklart hon som tränade Elvis.

Styckmördare tagen på bar gärning.