Fästingar

Giftfria alternativ

för skydd mot fästingar och fästingburna sjukdomar


Många hundar och katter påverkas negativt av de fästingmedel som genom nervcellsförändring hos parasiterna leder till dessas paralys och död. Allt från milda till allvarliga biverkningar kan uppstå hos både katt och hund. Ett säkrare, bättre och mer naturligt sätt att klara av parasitangrepp är att höja det egna immunförsvaret. Här följer några alternativ, men listan kan förstås göras längre.


Homeopatisk behandling

Eftersom den homeopatiska behandlingen syftar till att höja kroppens immunförsvar kan det vara en god idé att söka utredning om vilket konstitutionellt medel ditt djur behöver. Man också behandla generellt förebyggande mot fästingsmitta med homeopati.


Exempel på övriga alternativ

Kokosolja

Detta har visat sig vara oerhört effektivt för att hålla fästingar borta. Dela på pälsen mellan skulderbladen och smörj in en liten klick kokosolja där, samt lite i ljumskarna. Hur ofta man behöver upprepa  detta kan kanske vara individuellt, men genom att göra det ca två gånger per vecka har jag noterat en enorm skillnad. Första veckan minskade angreppen med ca 50% och efter ca två veckor med 95%. Min test har varit med Kung Markattas ekologiska kallpressade kokosolja. Andra märken fungerar säkert också, men det ska vara en olja som luktar kokos och inte ett luktfritt alternativ. Att pälsen blir  lite fet  och kladdig är lätt att stå ut med om man slipper fästingangrepp. Även hussar och mattar kan säkert ha fördel av att smörja in sig med kokosolja före en skogspromenad.


C-vitamin

Höjer immunförsvaret. Men det är viktigt att använda syraneutral C-vitamin (askorbat) till hunden då deras magar sällan tål annat.


Kolloidalt silver

Det kolloidala silvret hämmar bakterier, virus, svamp och en-celliga protozoer av typen amöbor. Man kan badda huden där fästingen suttit, samt ge en tesked i munnen dagligen under fästingsäsongen.

Bärnstenshalsband

Många hundägare har sagt att de är nöjda med resultatet av bärnstenshalsband. Det sägs bilda statisk elektricitet vid kontakt med djurets päls och detta ogillas då av fästingarna som kanske hellre väljer ett annat djur att angripa. Mina erfarenheter är att jag har noterat en markant minskning av fästingangrepp när min hund hade bärnstenshalsband på sig. Dock verkar det inte vara lika effektivt på alla hundar.

Örthalsband

Det finns också ett flertal giftfria örthalsband att köpa i handeln. Dessa ska göra djuret mindre attraktivt för fästingar. Väl värda att prova även om det varierar vilka hundar det har bäst effekt på.


​Örtavkok

Koka upp en liter vatten och dra kastrullen från plattan. Tillsätt en burk torkad Rosmarin och saften från en citron. Man kan också tillsätta en pressad vitlöksklyfta om man vill. Låt blandningen stå en kvart, tjugo minuter. Sila sen av och häll över vätskan i en sprayflaska. Spraya sedan pälsen dagligen och framför allt innan skogspromenaden. En del hundar ogillar dock skarpt att bli sprayade och då kan man spraya vätskan i sina egna händer och sedan stryka över hunden.​


Försvinn

Ett fästingmedel från Skogsapoteket


NixTix

Neem-pulver från Naturbalans.


Vårolja

En örtolja från Scandinavian Herbs


Fästinghalsband med keramiska rör

Det finns flera som tillverkar dessa. Det keramiska materialet kallas EM-keramik.


Plocka bort fästingarna

Även om man väljer något av ovanstående kommer vi aldrig ifrån att dagligen, efter varje promenad eller utevistelse, gå igenom pälsen och ta bort både fästingar som inte hunnit sätta sig och de som redan bitit sig fast.

Länkar om fästingar och fästingsjukdomar


Varför är Borrelia inte  bara en fästingburen sjukdom längre?

en intervju med Dr Dietrich Klinghardt, MD, PhD.


Borrelios hos häst

Information från SVA


Fästingen och fästingöverförda sjukdomar

En artikel från Linköpings Universitet.


Fästingspridda sjukdomar

Information från SVA


Försvinn

Ett fästingmedel från Skogsapoteket